چسب آناروبیک یا قفل رزوه مثل یک معما میمونه ، در ظرف مخصوص خود بصورت مایع می باشد ، وقتی این چسب را از درون ظرف بیرون میاوریم و روی سطح مورد نظر میریزیم هنوز هم شکل مایع دارد و بنظر نمی رسه که خشک بشه ، وقتی هم این چسب رو لمس میکنیم چسبناک نیست پس چطور میتونه یک چسب باشه ؟

چسب آناروبیک چیست؟

مکانیسم و عملکرد کیور شدن (عملیات خشک شدن ، چسبیدن و … را کیور می گویند) چسب آناروبیک یا بی هوازی هنگامی که با سطح فلزی تماس پیدا می کند فعال می شود ، این حالت باعث می شود که چسب قفل رزوه حالت ژل شده و کیور شود .

برای تسهیل کیور شدن کامل چسب آناروبیک نیاز به حذف اکسیژن و همزمان همراه با تماس فلز نیاز هست. یعنی حداقل یک جز داخل مفصل ها و اتصالات باید فلزی باشد .

در این هنگام مولکول های واکنشی در داخل چسب مکانیسم : درزگیری ، سیلانت (آب بند کننده) را فعال می کنند و باعث پلیمریزاسیون مونومرها شده و شکل جامد مانندی به خود می گیرند (حالت پلاستیک مانند).

اصل اساسی چسب آناروبیک ، پلیمریزاسیون در غیاب هوا یا اکسیژن و در تماس با فلز است .به همین علت ظرف انواع چسب آناروبیک همیشه نصفه هستند و نصف دیگر آن از هوا پر شده .

چسب ها و درزگیرهای بی هوازی (چسب آناروبیک) با توجه به نیازهای کاربردی دارای قدرت های مختلف هستند  ، چسب های بی هوازی (عدم وجود جریان هوا) اغلب به عنوان “ترکیبات قفل کننده” شناخته می شوند . که برای ایمن سازی ، آب بندی و نگه داشتن قطعات بلبرینگی ، قطعات روتاری ، رزوه دار یا مشابه آن ها استفاده می شود . این چسب مقاومت برشی بسیار بالایی تشکیل می دهد.

آنها همچنین برای اتصال قطعات هم محور و برای آب بندی دو سطح فلنج هم استفاده می شوند.

تعریف مونومر :

مونومر یا تکپار ، موادی تشکیل شده از مولکول های واحد که از پیوستن آن ها بسپار یا پلیمر بوجود می آید . می توان اینطور توضیح داد که مونومر همانند حلقه های یک زنجیر هستند و پلیمر خود زنجیر.

تاریخچه ی چسب آناروبیک :

داستان چسب بی هوازی (آناروبیک) با کشف در آزمایشگاه تحقیقاتی شرکت جنرال الکتریک توسط Nordlander و Burnett با ماده ای شروع شد که آنها نام آنرا “پرمافیل بی هوازی (Anaerobic Permafil)”  نامگذاری کده بودند .

این ترکیب شامل یک مونومر دی متاکریلات بود که با دقت در دمای عالی و مناسب (دمایی که جامد به حالت مایع تبدیل میشد) و همزمان جریان هوا در آن انباشت می شد به حالت اکسیژنه در می آمد . قطره ای از ماده ساخته شده در بین دو اسلاید میکروسکوپ پلاریزان یا نوارهای فلزی قرار می گرفت و به سرعت در دمای اتاق (RTV  room temperature vulcanizing )  به حالت پلیمریزاسیون تبدیل میشد و بدین ترتیب دو قسمت را به هم پیوند می داد .

آن ها کلمه “بی هوازی (آناروبیک)” را برای این رفتار مولکولی به کاربردند .

این رفتار مولکولی نشان می داد که مولکول ها در غیاب اکسیژن زنده و باعث پیوند می شوند .

مونومر تجاری شده ابتدایی در سال 1950 میلادی توسط جنرال الکتریک همراه با دستورالعمل هایی در مورد نحوه استفاده از پرمافیل بی هوازی به بازار عرضه شد . اما یک مشکل وجود داشت که باعث میشد محصول نهایی در دسته محصولات تجاری و استفاده آسان قرار نگیرد .

مشکل این بود که محصول تولید شده به همراه یک شیلنگ که به کمپرسور باد وصل میشد (برای خشک نشدن چسب تولید شده) ، عرضه شده بود . بعدها برای این مشکل بزرگ چاره ای اندیشیده شد و این چسب داخل بطری هایی از جنس پلی اتیلن که نصف آن با هوا پر میشد ساخته شد و وارد دنیاری تجاری سازی محصول شد . محصولی که بیشتر اوقات معادل و همردیف با چسب لاکتایت میدونیم و این نام تجاری را به عنوان چسب آناروبیک میشناسیم .

انواع چسب آناروبیک :

4 نوع چسب آب بند کننده ی آناروبیک وجود دارند که عبارتند از :

  • چسب نگهدارنده (Retaining compound) : اتصالات استوانه ای را می چسباند و آب بند می کند ، مناسب برای شفت ها ، موتورها، پولی ها و قسمت های بلبرینگی و سیلندری
  • چسب قفل رزوه (Threadlocker) : اتصالات فلزی رزوه شده را می چسباند و آب بند می کند ، مناسب برای پیچ و مهره ها و پیچ های موتور خودرو و …
  • آب بند کننده رزوه (Thread sealant) : همان تفلون مایع یا چسب تفلون که لوله ها و اتصالات رزوه شده را می چسباند و آب بند می کند ، مناسب برای لوله کشی گاز ، لوله های حرارتی ، لوله های کلکتور و …
  • واشر ساز آناروبیک (Anaerobic Gasket) : یک واشر مستقیم روی قطعه ایجاد می کند و واشری با استحکام بالا ایجاد میکند ، مناسب برای آب بندی فلنج ها و …

در هر نوع کاربرد ، محصولات با استحکام های مختلف ، مقاومت در برابر دما ، سرعت تنظیم خشک شدن ، ویسکوزیته های مختلف و سیلانت ها تولید و عرضه و استفاده می شوند .

چسب نگهدارنده (Retaining compound) :

چسب ها و آب بند کننده ها راه حلی است برای جایگزینی یا تقویت روش های اتصال مکانیکی فلزی استوانه ای مانند ، خارها ، شیارها ، شفت ها ، اتصالات تداخلی (اتصالات اصطکاکی) و اتصالات انقباضی طراحی شده است .

چسب نگهدارنده آناروبیک حفره ها و درزها را پر می کند ، همچنین تماس 100 درصد سطح به سطح ایجاد می کند ، درحالی که تکنیک اتصال مکانیکی تنها 20 درصد تماس سطح به سطح ایجاد می کنند ، این افزایش تماس سطح به طور مستقیم روی کیفیت محصول نهایی تاثیر میگذارد که بیش از 5 برابر تکنیک های اتصال مکانیکی است .

این افزایش قدرت به مهندسان این امکان را می دهد تا نیاز به فرآیند اتصال داغ را برطرف کرده و روشی را برای آن ها فراهم کند تا عمر قطعات افزایش پیدا کنند .

چسب قفل رزوه (Threadlocker) :

چسب قفل رزوه از شل شدن در اثر ارتعاشات یا انبساط و انقباض هایی حرارتی که بر روی تمامی قطعات رزوه دار فلزی ایجاد می شود جلوگیری کرده و آب بند کننده ی بسیار مقاومی در برابر خوردگی است ، این چسب نسبت به روش های جایگزین مانند استفاده از واشر های فلزی ، واشر های خورشیدی و … مقرون به صرفه تر هستند و بهتر و مطمئن تر عمل می کنند .

آب بند کننده رزوه یا آب بند کننده لوله (Pipe Sealant) :

آب بندی لوله ها (تفلون مایع) در صنایع مختلف از جمله سیستم های لوله کشی آتش نشانی در ساختمان ها (اسپرینکلر) ، سیستم های تهویه هوا ، سیستم های HVAC ، لوله کشی گاز ، آب و … مورد استفاده قرار میگیرد . فرمولاسیون ساخت این چسب اناروبیک مبتنی بر PTFE (تفلون) می باشد و کار آب بندی لوله کشی را بسیار آسان و با دقت کرده است . همچنین در این لوله ها که  آب ، بخار ، هیدروکربن ها ، اکثر اسیدها ، حلال ها و موادی بر پایه گلیکول جریان دارد تاثیری بر روی تفلون مایع ندارند.

چسب آناروبیک واشرساز  (anaerobic gasket maker) :

مناسب جهت درزگیری و آب بندی فلنج ها ، جعبه دنده ، پمپ های سوخت ، پمپ آب و محل هایی که دمای بالا و مقاومت شیمیایی  مورد نیاز است . سیستم خشک شدن این چسب هم غیرهوازی است و موقعی که اکسیژن از سطح یا رزوه ها حذف شود کیور می شود .

این چسب یک آب بند کننده با ویسکوزیته بالا (به شکل خمیری) می باشد و هنگامی که از این واشر ساز آناروبیک استفاده میکنیم نیروی وارده و سطح تنش را به صورت یکنواخت توزیع و بهبود می بخشد و یک واشر مقاوم در برابر خوردگی ارائه می دهد ، و دیگر نیاز به سفت کردن مجدد پیچ های فلنج نداریم .

 

کاربردهای چسب آناروبیک :

از چسب های آناروبیک (بی هوازی) معمولا برای افزایش کیفیت آب بندی یا نیروی نگهدارنده یک قطعه مکانیکی متصل به هم استفاده می شود .

همچنین به عنوان یک قفل کننده رزوه ، درزگیر رزوه ، مواد نگهدارنده و آب بند کننده فلنج ها و بلبرینگ ها استفاده می شود .

وقتی از این چسب برای برای خط تولید و مونتاژ قطعات استفاده می شود ، هم کیفیت قطعات رو بالا برده و هم هزینه ی تولید را کاهش میدهد و همزمان قابلیت اطمینان تجهیزات و قطعات را بالا می برد ، این امر سبب کاهش خرابی های پس از فروش می شود و مشکلات مربوط به گرانتی محصول را به حداقل می رساند .

چسب های آناروبیک وقتی برای برای قفل کردن قطعات رزوه دار به هم استفاده می شدند از شل شدن و خوردگی قطعات اتصال دهنده جلوگیری می کنند . نیروی مقاوم و محکمی را ایجاد می کنند و گشتاور کنترل شده ای برای قطعات جداشدنی ارائه می دهند .

برای استوانه های جدار ضخیم مرکب ، مانند اتصال یاتاقان به شفت با بلبرینگ ها ، چسب های بی هوازی به عنوان ترکیبات نگهدارنده شناخته می شوند (واشر ساز آناروبیک) و تولیدکنندگان را قادر می ساخت تا قطعاتی را که قبلا با استفاده از روش پرس فیت (اتصالات فشاری) یا شیرینک فیت (اتصال انقباضی) مونتاژ می شدند را براحتی با این چسب بچسبانند .

واشرساز آناروبیک بطور گسترده ای به عنوان واشرساز مابین فلنج های جفت استفاده می شوند و آب بند کننده ی ضد نشت ایجاد می کنند و از نشت رطوبت ، گازها ، مایعات و آلایند ها جلوگیری می کنند .

کاربرد فراوان به عنوان چسب قفل رزوه : یک مجموعه معمولی پیچ و مهره فقط 15 درصد تماس فلز با فلز دارند ، کافی است چند قطره مایع چسب قفل رزوه داخل مهره یا روی پیچ ریخته شود تا هوای باقی مانده مابین رزوه ها خارج شود پس از حذف اکسیژن تبدیل به پلاستیک ترموست شده (پلیمر شده) که باعث محکم شدن بسیار عالی پیچ و مهره در جای خود می شود .

این چسب دارای قدرت گشتاور بالا ، مقاوم در برابر دما ، کیور سریع (خشک شدن) ، مقاومت بسیار بالا در برابر ارتعاشات رو دارد .

فروش انواع چسب لاکتایت ، چسب آناروبیک ، تفلون مایع و …. در مرکز خرید آنلاین چسب