چسب نسوز
برای استفاده های خانگی و معمولی ، چسب هایی که می توانند تا 90 درجه سانتی گراد را تحمل کنند معمولا کافی هستند . با این حال کاربردهایی فراتر از مصارف معمولی وجود دارند که به مقاومت دمایی بالاتر و در نتیجه مقاوم در برابر حرارت بالا نیاز دارند .
در این بخش ما توضیح می دهیم که کدام چسب ها در برابر حرارت مقاوم هستند و چه کاربردهایی دارند .
چسب نسوز حرارت بالا یک جزء حیاتی در صنایع مختلف از ساخت خودرو گرفته تا کاربردهای هوافضا هستند . این چسب ها ترکیبی از مقاومت در برابر دمای بالا و استحکام اتصال فوق العاده ، را ارائه می کنند . که آن ها را برای شرایط چالش انگیز ایده آل می کند.
این راهنما به معرفی چسب مقاوم به حرارت ، انواع آن ، کاربردها ، مزایا و ارائه راه حل برای انتخاب نوع مناسب برای نیازهای شما می پردازد .
تعریف چسب نسوز :
چسب های با دمای بالا که به عنوان چسب نسوز نیز شناخته می شوند ، می توانند در مقابل دماهای شدید مقاومت کنند و در عین حال یکپارچگی ساختاری و چسبندگی خود را حفظ کنند .
انواع چسب نسوز بسته به فرمولاسیون خاص خود می توانند تحمل دمایی از 150 درجه سانتی گراد تا 1600 درجه سانتی گراد را تحمل کنند . چسب های مقاوم به حرارت در صنایع متعدد از کاربردهای صنعتی سنگین (پتروشیمی ، ذوب آهن و …) گرفته تا مجموعه های الکترونیکی پیشرفته ضروری هستند .
چسب های مقاوم به حرارت برای چسباندن سطوح و متریال هایی که در معرض دماهای بالا قرار می گیرند مهم هستند . این چسب ها می توانند تا 1600 درجه سانتی گراد را تحمل کنند .
انواع چسب نسوز و نوع های مختلفی از چسب های مقاوم در برابر حرارت در بازار یافت می شود که هرکدام مجموعه ای از خصوصیت های منحصربفرد خود را دارند .
برخی از چسب های نسوز برای کاربردهایی که نیاز به مقاومت در برابر دماهای بالا را دارند مناسب تر هستند ، در حالی که برخی دیگر همزمان در زمینه های دیگر مانند انعطاف پذیری یا مقاومت شیمیایی یا مقاومت در برابر دود برتری دارند .
چرا باید از چسب نسوز استفاده کنیم ؟
ویژگی های عملکرد چسب های مقاوم به حرارت شامل مقاومت در برابر حرارت ، استحکام و انعطاف پذیری است :
مقاومت : در برابر حرارت توانایی چسب برای حفظ پیوند خود در دماهای بالا است .
استحکام : توانایی چسب برای مقاومت در برابر نیروهایی است که می توانند بین چسب و سطوح را بشکند .
انعطاف پذیری : توانایی چسب برای چسباندن سطوحی است که حتی در شرایط حرکت ، تنش یا خم شدن ، منعطف باشند .
چسب های ضد حرارت باید بتوانند بسیاری از مواد و مصالح مختلف را به هم پچسباند ، اگر چسب نسوز فلز در برابر حرارت مقاوم باشد اما نتواند سطح فلزی را به دیگر متریال ها متصل کند ، مزیت کمتری برای کاربرد آن وجود دارد .
به عبارت ساده یک چسب نسوز برای کاربردهای مختلف ساخته نمی شود . بنابراین انواع چسب نسوز باید برای موارد زیر مناسب باشد :
- سرامیک
- انواع فلزات
- بتن
- سنگ
- لاستیک ها
- شیشه ها
- آلومینیوم و مواد معدنی
زمینه های کاربرد چسب نسوز :
چسب های مقاوم به حرارت به هر نوع آن (چسب نسوز کوره ، نوار چسب نسوز و …) در یک ویژگی اساسی از هم متفاوت هستند . در حالی که برخی از آن ها فقط قادر به مقاومت در برابر گرمای شدید هستند ، برخی دیگر نیز میتوانند نواسانات دمای بالا را تامین کنند .
پیوندهای ایجاد شده (اتصال و چسبندگی بین سطوح) توسط تمام چسب های ضد حرارت ، حتی تحت شرایط بسیار سخت بسیار پایدار هستند . به همین دلیل این گونه چسب ها به خصوص در محیط های صنعتی بسیار محبوب هستند .
چسب های نسوز برای کاربردهای زیر بسیار محبوب هستند :
- برای استفاده در کوره ، برای ساخت کوره های صنعتی ، کوره های پخت سرامیک ، کوره های پزشکی و …
- برای استفاده در اجاق گاز و همچنین فر و ساخت اتو
- در موتورهای الکتریکی و احتراقی
- در سیستم های تهویه ی دما بالا
- ساخت پاتیل ذوب طلا یا فلزات
- به عنوان چسب نسوز تعمیرات موبایل
- چسباندن آجر نسوز برای ساخت فر و شومینه
- در اتصالات پیچ های در محیط های با حرارت بسیار بالا
- به عنوان چسب نسوز اگزوز ، به عنوان اتصالات در سیستم های اگزوز و سیستم های گرمایشی
- استفاده در صنعت خودرو
- استفاده از نوار نسوز در صنعت هوا فضا
انواع چسب نسوز :
چسب نسوز سرامیکی :
چسب حرارت بالا برای چسباندن طناب نسوز ، نخ نسوز و نوار آب بندی شومینه ، چسباندن پتو نسوز به دیواره کوره ، ساخت کوره های صنعتی حرارت بالا ، فر پیتزا و … با دمای بالا استفاده می شود .
به دلیل دوام و استحکام این نوع چسب نسوز یا چسب نسوز کوره (معمولا تا دمای 1600 درجه سانتی گراد تحمل می کنند) می توان آن را در ساخت شومینه ، کوره ، دیگ بخار ، بابیکیو کباب پزی ، پاتیل ریخته گری و … استفاده کرد .
چسب مقاوم به حرارت مانند انواع فلزات ، سنگ ، بتن ، بتن ، شیشه یا آجر مناسب است . به راحتی فایبرگلاس ، طناب سرامیکی و سایر موارد را به هم متصل می کند . استفاده از این چسب آسان است و نیازی به ابزاری پیچیده و خاصی نیست .
کاربردهای دیگر چسب نسوز :
- پوشش محافظ برای سیستم های آلومینیوم مذاب
- محافظ کوره در برابر فرسایش گاز داغ
- پوشش گرافیت در کوره های خلاء
- چسباندن کاغذهای الیاف سرامیکی و نمد نسوز
چسب سیلیکون نسوز یا همان چسب آکواریم نسوز :
سیلیکون RTV یا چسب سیلیکون حرارتی ، چسب سیلیکون نسوز و … اسامی که به این چسب داده می شود و شناخته شده هستند . از یک ترکیب پلیمری سیلیکون خاص ساخته می شوند که در دمای اتاق (دمای محیط ) کیور می شود و یک لاستیک انعطاف پذیر را تشکیل می دهد (حالت واشر) .
اصطلاح RTV به معنای ولکانیزاسیون در دمای اتاق است .
درزگیر لاستیکی سیلیکون RTV یا همان واشر ساز تک جزئی و معمولا از سیلیکون 100 درصد ساخته می شود . که برای اتصال ، آب بندی و عایق کاری ایده آل است .
این چسب سیلیکون نسوز می تواند به عنوان چسب درزگیر ، چسب واشر ساز ، چسب سیلیکون انتقال حرارت و … استفاده شود .
کاربردهای دیگر چسب آکواریوم نسوز :
- برای ساخت واشر روی قطعات خودرو ، موتورهای مکانیکی و الکتریکی ، موتور سیکلت و …
- استفاده ی بسیار زیاد در ساخت لوازم خانگی
- آب بندی قطعات : سر سیلندر ، محفظه روغن ، اکسل ها ، سنسور اکسیژن ، منیفولد و …
- بویلرهای دیگ بخار و …
- به عنوان چسب انتقال حرارت در هیت سینک ها و صنعت الکترونیک (چسب کافوتر ، سیلیکون انتقال حرارت و …)
- آب بند کننده ی ضد روغن در فلنج ها
چسب دوقلو نسوز یا همان چسب اپوکسی نسوز
رزین های اپوکسی راه حلی برای کاربردهای چسبندگی تخصصی هستند .
یک کلاس بسیار قوی و همه کاره از انواع چسب ها می باشند که عمدتا از مونومرهای قابل کیور شدن تشکیل شده اند که در صورت اتصال کراس با سطوح مختلف و پس از مخلوط شدن به آرامی در دمای اتاق عمل می کند و خشک و سفت می شوند .
عمل خشک و کیور شدن در طی زمان به مهندسان اجازه می دهد تا رزین را به شکل مایع – معمولا در قالب شکل دهی یا به عنوان پوشش سطح قبل از اینکه پلیمریزاسیون رخ دهد اعمال کنند . در نتیجه یک چسب بسیار بادوام داریم که می تواند مقاومت شیمیایی و حرارتی بالایی داشته باشد .
چسب دوقلو نسوز یا همان اپوکسی نسوز با تحمل حرارتی بالا همانطور که از نامشان پیداست ، رزین های قابل کیور شدن هستند که برای کاربردهای صنعتی در محیط های سخت طراحی شده اند .
به طور حیاتی ، آن ها برای مقاومت در برابر پیک دمای بالا و دمای عملیاتی زیاد و مداوم با مقاومت ذاتا خوب در برابر پدیده های دینامیکی مختلف کی می توانند مواد را تحت تنش حرارتی بالا به خطر بی اندازد مهندسی شده اند .
کاربردهای چسب دوقلو نسوز :
- برای سطوح ناهموار و ضعیف
- ایده آل برای اکثر مواد از جمله فلزات ، آلومینیوم ، پنل های GRP و پلاستیک ها
- فریم پنجره های آلومینیومی
- برای کاربردهای دمای بالا در بخش الکترونیک و اپتیک
- سیستم های نوری ، نمایشگرهای کریستال
اسپری فوم نسوز یا اسپری فوم پلی یورتان ضد حریق :
اگرچه اسپری فوم همواره در دسته ی درزگیرها قرار می گیرد ، اما این نکته را باید یادآوری کنیم که فوم پلی یورتان چسبندگی بسیار بالایی به سطوح دارد .
اسپری فوم ها معمولا به چند کلاس آتش دسته بندی می شوند :
- کلاس B1 : فوم ضد حریق
- کلاس B2 : دارای مقاومت حرارتی کلاس b2
- کلاس B3 : فوم پلی یورتان معمولی که همان اسپری فوم درزگیر معمول در بازار می باشند .
B1 Foam یا اسپری فوم B1 دارای کلاس مقاومت در برابر آتش B1 هستند که بهترین طبقه بندی مقاومت در برابر آتس هستند که می توان برای فوم پلی اورتان بدست آورد .
فوم ضد حریق دارای ویژگی عایق بندی حرارتی و صوتی بالا می باشد و تمام استانداردهای نویز تا 57 دسیبل را برآورده می کند ، فوم پلی یورتان ضد آتش قدرت چسبندگی عالی به اکثر سطوح دارد و دارای ثبات بالایی بدون انقباض و انبساط هست .
کاربردهای اسپری فوم نسوز :
- استفاده ی بسیار زیاد در صنایع پتروشیمی و نفت و گاز
- درزگیر ضد آتش برای دور پنجره ها ، فریم در ها و ضد دود کردن ان ها
- برای پر کردن داخل فریم درب ضد سرقت در ساختمان های دارای کلاس آتش
- عایق حرارتی ساختمانی
- پر کردن درزها و شکاف هایی که در سیم های برق استفاده شده
از دیگر انواع چسب نسوز می توان به نوار چسب نسوز اشاره کرد . در صنایع مختلف ، نوارهای مقاوم به حرارت به دلیل توانایی ان ها در تحمل دمای بالا تبدیل به ابزاری ضروری شده اند.
این نوارچسب ها به طور ویژه ای برای مقاومت در برابر حرارت طراحی و به طور گسترده در کاربردهای زیادی مانند : نوار عایق برودتی ، نوار عایق حرارتی ، نوار چسب عایق الکتریکی ، پوشش های ضد حرارت ، نوار آب بندی لوله ها و کانال های تهویه و … استفاده می شوند.
نوار چسب نسوز بدون از دست دادن خاصیت چسبندگی ، ذوب شدن و یا آتش گرفتن در دمای بالا مقاومت می کند ، این نوارها برای مقاومت در برابر حرارت ، هدایت الکتریکی یا حرارتی ، واکنش شیمیایی و سایر شرایط سخت طراحی شده اند.
انواع مختلف نوار نسوز در بازار موجود هست که هر کدام خواص و کاربردهای منحصر بفردی دارند .
نوار چسب نسوز یا همان چسب کپتون :
نوار نسوز کاپتون یک نوارچسب از جنس پلی آمید است که عملکرد فوق العاده ای در شرایط دمایی شدید ارائه می کند ، این نوار نسوز می تواند تا دمای 400 درجه سانتی گراد مقاومت داشته باشد و بدلیل خواص عایق الکتریکی عالی که دارد عمدتا در کاربردهای الکترونیکی استفاده می شود .
کاربردهای چسب کپتون :
- چسب نسوز تعمیرات موبایل
- پوشش ضد حرارتی برای تعمیر بردهای الکترونیکی و PCB
- استفاده در صنایع هوایی و فضایی
- استفاده در چاپ سابلیمیشین
نوار چسب نسوز آلومینیوم یا همان فویل آلومینومی نسوز :
چسب نسوز فویلی نواری با تحمل حرارت بالا است که می تواند تا دمای 200 درجه سانتی گراد مقاومت کند . این نوار چسب سطح بازتاب بالایی دارد و عمدتا برای عایق حرارتی ، انعکاس حرارت و کاربردهای انتقال حرارت استفاده می شوند .
مقاوم در برابر شعله هستند و می توانند در برابر دمای شدید ، رطوبت بالا و با قرار گرفتن در معرض اشعه UV و اکثر مواد شیمیایی مقاومت کنند .
کاربردهای چسب نسوز آلومینیومی :
- برای کاربردهای گرمایش و سرمایش که شامل سطوح رسانای حرارتی ، بازتابنده گرما و نور می باشد .
- نوار فویل آلومینیوم نسوز مناسب برای انواع ترانسفورماتورها ، نمایشگرهای LED ، رایانه ها و سایر محصولات الکترونیکی در مقابل امواج الکترومغناطیسی
- جانشین سیم های لعابی و انواع محافظ های وابسته به ولتاژ
نوار PTFE یا نوار فایبرفلون :
نوار تفلون نسوز یا نوار فایبرگلاس PTFE نچسب ، یک نوار با سطح تفلون با مقاومت دما تا 280 درجه سانتی گراد می باشد . بخاطر وجود تفلون در این نوار چسب نسوز ، مناسب برای دستگاه های وکیوم ، دستگاه دوخت پلاستیک و مشما می باشد .
چسبندگی قوی و مقاومت در برابر دمای بالا و همچنین مقاوم در برابر سایش می باشد .
کاربردهای نوار نسوز تفلونی :
- نوار PTFE که بدلیل سطوح نچسب و مقاومت شیمیایی بالا شناخته می شود . معمولا در صنایع هوافضا و خودرو استفاده می شود .
- دستگاه های صنعتی یا خانگی دوخت پلاستیک یا مشما
- سطوح در تماس ضد خورندگی داروهای شیمیایی
- بسته بندی در صنعت داروسازی
- عایق سیم ، کابل یا سیم برق (برای نوار عایق برق کلاس H)
نوار نسوز الیاف شیشه یا فایبرگلاس :
این نوار چسب نسوز با پوشش فایبرگلاس بافته شده ، ساخته می شوند . دارای چسب سیلیکونی حساس به فشار برای کاربردهایی که به مقاومت در برابر دمای بالا ، چسبندگی بالا و بی اثر بدون چسب مهم هست ، نیاز دارند .
این نوار در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می گیرد ، نوار محکم و با دوام با لایه اولیه فایبرگلاس که برای عملکرد در دماهای بالا طراحی شده است .
تحمل حرارتی تا 550 درجه سانتی گراد ، مقاوم در برابر شعله ، مقاوم در برابر سایش و پارگی ، عایق الکتریکی
کاربردهای نوار چسب نسوز فایبرگلاس :
- برای عایق بندی کابل های فشار قوی و داکت های برق
- به عنوان نوار پشتیبان برای جوشکاری قوس الکتریکی زیر آب
- صنایع هوایی و هوافضا
- خودروسازی
- صنایع نظامی و فوق پیشرفته
- خودروهای ویژه و تخصصی
- صنایع کشتی سازی برای آب ندی و عایق کردن پانل های برق
برای خرید انواع چسب نسوز و نوار چسب نسوز از طریق همین صفحه یا از طریق راههای ارتباطی با مرکز خرید چسب در ارتباط باشید .